Kuchnia tajska

Nasza ocena?- musisz tego spróbować
?- nas nie urzekło
?- odradzamy

Tom Yum Kung

Lekko pikantna tajska zupa o kwaśno-słodkim posmaku. Najczęściej podawana z kleistym ryżem na osobnym naczyniu. Ostrość potrawy zapewnia imbir, a słodki smak mleczko kokosowe. Zupa zwykle serwowana z kurczakiem lub krewetkami.
Nasza ocena: ?

Pad Thai

Jest to typowe tajskie danie, ale jak to w Polsce z rosołem – każdy jest inny. Obowiązkowo Pad Thai musi zawierać makaron ryżowy, sos rybny i limonkę. Następnie w zależności od kucharza dodawany jest kurczak, jajko lub krewetki. Obok trochę kiełków sojowych, garść świeżej kolendry oraz orzeszków ziemnych. I violá mamy typowe Pad Thai!
Nasza ocena: ?

Roti

Czyli prawdziwe niebo w gębie. Oczywiście dla tych, którzy lubią słodkości. Cieniutkie ciasto (podobne do naleśnikowego) smażone jest na maśle, a następnie dodawane są do niego słodkie dodatki, w zależności od gustu, a potem wszystko zwijane jest w kopertę. My wybraliśmy wersje z bananami, nutellą, a całość polana była mleczkiem skondensowanym.
Nasza ocena: ?

2 Replies to “Kuchnia tajska”

  1. Dzięki Wam spróbowałam Pad Thai-danie super, z kurczakiem godne polecenia

  2. Rozumiem, że Weronika tęskni za stołówka Nexteera :)))

Dodaj komentarz