Kuchnia tajska – na ostro

Nasza ocena?- musisz tego spróbować
?- nas nie urzekło
?- odradzamy

Khaopad Kang Kheaw Wan

Curry często kojarzone jest z czerwono pomarańczowym kolorem, lecz Tajowie łamią ten stereotyp, używając w swojej kuchni zielonej wersji też przyprawy. To właśnie ona nadaje smak temu daniu, czyli smażonemu ryżowi z zieloną fasolką oraz ośmiornicami. Całość posypana jest orzeszkami ziemnymi i polana sokiem z limonki. Odważni mogą dodać do potrawy sos sojowy z chili, który “w razie czego” można łatwo zneutralizować świeżym ogórkiem.
Nasza ocena: ?

Papaya salad

Sałatka ze słodkiej papai, wraz z dodatkiem warzyw, tj. pomidorów, marchewki, kapusty czy kiełków oraz nieodzownych orzeszków ziemnych. Sałatka skropiona limonką i zanurzona w ostrym sosie. Tak bardzo, że nawet nasi tajscy znajomi, jedząc uważali na niego.
Nasza ocena: ?

Koktajl z arbuza

Ten napój to prawdziwe wybawienie, po ostrych daniach, którymi raczy nas tajska kuchnia. Zimny idealnie gasi pragnienie, a także uśmierza pikantny posmak.
Nasza ocena: ?

Legenda:
?- musisz tego spróbować
?- nas nie urzekło
?- odradzamy

One Reply to “Kuchnia tajska – na ostro”

  1. Kiedy pojawią się nowe informacje. Czekam z niecierpliwością

Dodaj komentarz