Jesienią szukając ciepłego klimatu polecieliśmy na Cypr. Uznaliśmy, że zwiedzimy grecką część wyspy, gdzie pierwszym przystankiem była nadmorska miejscowość Pafos. Jest to jedno z największych miast na wyspie, gdzie na każdym kroku znajdziemy bar czy tawernę. Na plus można zaliczyć również infrastrukturę dobrze przystosowaną do mieszkańców i turystów (np. ścieżki rowerowe). Jednak przede wszystkim w Pafos najpiękniejsze jest morze. Kilka piaszczystych plaż ze skalistymi zboczami, porośniętymi bujną śródziemnomorską roślinnością.
Szczególnym punktem na lini brzegowej Pafos jest zamek, usytuowany w pobliżu portu. W przeszłości pełnił funkcje militarne, był więzieniem, a później nawet magazynem soli. Obecnie mieści się tam muzeum. Przy zamku znajduje się park archeologiczny, a na jego terenie latarnia morska. Polecamy spacer półwyspem, piękne widoki gwarantowane.
Będąc w Pafos warto wybrać się do mitycznego miejsca narodzin Afrodyty. Zgodnie z wierzeniami przyszła na świat z piany morskiej. Obecnie tłumy turystów odwiedzają skałę Afrodyty, gdyż jest to najbardziej romantyczne miejsce na Cyprze.
TRANSPORT
Na wyspie funkcjonują autobusy miejskie i dalekobieżne.
Cena biletu miejskiego waha sięod 1,5 do 2,5 Euro (taryfa nocna). Do skłay Afrodyty można dostać się autobusem miejsik lini 631.
Cena biletów długodtstansowych różni się w zależności od trasy. Przewoźnikiem jest Intercity Buses.
WALUTA
Walutą obowiązującą na Cyprze jest Euro.
JEDZENIE
Na Cyprze do każdego posiłku dostaniemy sałatkę grecką (village salad), oraz frytki i pitę. Do tego Cypr słynie z grillowanych potraw:
- Souvlaki (szaszłyki z mięsa wieprzowego lub kurczaka)
- Halloumi
- Tradycyjnej kiełbasy (pitsilias)
Nam do gustu przypadła również mousaka (serwowana również w innych bałkańskich krajach), ale na Cyprze wyjątkowo dobra.
Na deser warto skosztować baklavę – dostępną w wielu wersjach, nam najbardziej smakowała ta z pistacjami.
Do picia najlepsze jest oczywiście wino cypryjskie, lekko schłodzone idealne wpasowuje się w upalny klimat 🙂
Jedzenie wygląda na smaczne ?baklava jest bardzo smaczna potwierdzam?